Як все починалося. СМС-розсилки в Україні

18.06.2015

Масова розсилка СМС в Україні. Як все починалося

У недалекому 2006 р. компанія Астеліт відкрила 3 ​​компанії дистриб'ютора, які за задумом оператора мали займатися продажем своїх послуг у корпоративний сектор: голосові послуги (корпоративні лінії з префіксом BUSINESS LIFE), а також неголосові так звані VAS послуги (Value Added Services — послуги, що приносять додатковий дохід), які складалися з послуг з GPS моніторингу транспорту, а також послуг масових розсилок СМС.

Першим був Астеліт

Послуги масового розсилання СМС-оператор Астеліт запустив перший, потім почали підтягуватися МТС та Київстар, проте неможливість отримання оперативних звітів, робота тільки по поштових протоколах, неможливість використання динамічного альфа-імені та відсутність лояльних цін змушувала тривалий час працювати партнерам з Астелітом. Виходив парадокс: відправити смс на абонента Київстар виходило дешевше через Астеліт, ніж через Київстар.

Партнерський доступ

Для партнерів було надано доступ до СМС-сервера за протоколом SMPP 3.4, що дозволяє як оперативно надсилати смс, так і оперативно отримувати звіти про статус смс повідомлень.

Одні компанії скористалися технічними послугами з підключення місцевих IT фахівців, інші – – штатними турецькими IT співробітниками. Структура роботи системи у всіх була однакова – свій сервер, куди підключалися віддалено клієнти та охололи СМС-пакети і який підключався до операторського смс-сервера. Оператору оплачували за підключення, за альфа імена (пізніше з'явилася можливість закладу динамічного), згідно з розбивкою цін, залежно від розісланої (доставленої) кількості СМС.

Існувало (як і зараз) два типи інтерфейсу: адміністративний – для відкриття нових клієнтських облікових записів, додавання смс, отримання статистики, так і клієнтський. Останній відрізнявся від нинішніх зручністю користування, а також функціоналом, проте відправка за шаблонами, за групами була присутня.

Розвиток СМС-послуг

Відсутність на той час чітко прописаних штрафних санкцій з боку операторів за розсилку СПАМ повідомлень, а також мінімальна кількість конкурентів плюс досить велика маржа (вхідна вартість смс була близько 10 коп., продажна 25 коп.) відкривало широкі простори перед компаніями, які займаються наданням СМС-послуг. Але не можна сказати, що справи почали йти різко вгору – чи то люди були не готові, чи то ця послуга була на диво плюс відсутність баз з номерами телефонів клієнтів, проте спочатку, у перші квартали, кількості щомісячних розсиланих СМС не перевищувала 20-30 тис. Вже зараз ТОП-5 компаній розсилають понад 500тис. . у міс, а ТОП-3, від 1млн. і більше.

Основною технічною проблемою на той час – були часті збої як з боку оператора, так і з боку роботи сервера. Це виявлялося відсиланням порожніх повідомлень, відсиланням більше 3-х, 5-ти повідомлень з однаковим текстом на один номер, доставка повідомлень у нічний час тощо.

З 2007 р. з'явилася можливість прийому СМС на короткий номер, до цього можна було зробити, підключивши GSM модем до сервера. У цей час найчастішими клієнтами були автосалони, магазини, бутіки. Послугою почали активно цікавитись банки, таксі компанії.

З 2008 р. оператори почали запускати свої клієнтські інтерфейси, тим самим починали активно конкурувати зі своїми партнерами, пропонуючи ті ж ціни, що залежать від обсягу.

Почався відтік технічних фахівців, а також менеджерів продажів, що залучило до втрати клієнтських баз та організації нових компаній, які почали організовувати власний бізнес із надання СМС-послуг.

До чого призвела неузгоджена партнерська робота операторів і як цього можна було уникнути, ми напишемо в наступній статті, так само, як і керівництво (які ризики, технічні моменти тощо потрібно врахувати в роботі) тим компаніям, які хочуть почати власний смс бізнес, а також не постраждати від шахраїв і не пустити свою клієнтську базу по руках.

Все публикации