СМС. Все про технологію

18.07.2015

Технологія SMS

SMS, як правило, доставляються протягом кількох секунд. Відправник може отримувати сповіщення про доставку повідомлення.

Можна надіслати повідомлення на вимкнений телефон або телефон, що знаходиться поза зоною дії мережі. Як тільки адресат з'явиться у мережі, він отримає повідомлення. Якщо відправник отримує повідомлення про доставку, то можна визначити момент появи в мережі одержувача.

Можна надіслати повідомлення абоненту, який зараз зайнятий розмовою.

За допомогою розширеного варіанта SMS, званого EMS, можна надсилати та отримувати мелодії дзвінків, піктограми та багато іншого.

Особливість технології така, що передача SMS майже не навантажує стільникову мережу.

Технологія SMS підтримується основними стільниковими мережами (GSM, NMT, D-AMPS, CDMA, UMTS).

Також SMS на телефони можна надсилати з Інтернету та інших мереж (пейджингових, Фідонет, x.25 та ін.) використовуючи спеціальні програми, універсальні SMS-форми, а також безпосередньо SMS-шлюзи мобільних операторів.

Історія

SMS була створена як складова частина стандарту GSM Phase 1. Вперше ідея здійснення сервісу виникла в 1984 р. і була реалізована групою інженерів, серед яких були: Фрідхельм Хіллебранд (Дойтче Бундеспост), Бернар Жільбер (PTT), Фінн Тросбі ( Telenor), Кевін Холлі (Cellnet), Йан Харріс (Vodafone) до 1989 року. (нім.) Вперше система розсилки коротких повідомлень була випробувана у грудні 1992 року у Великій Британії для передачі тексту з персонального комп'ютера на мобільний телефон у мережі GSM компанії Vodafone, через рік після появи стандарту GSM на європейському ринку.

За звітом Cellular Telecommunications Industry Association (CTIA), близько 40% користувачів мобільних телефонів користуються SMS.

В Україні

Аж до 2002 року обмін SMS-повідомленнями між різними операторами був неможливий.

Довжина повідомлення

Текст може складатися із алфавітно-цифрових символів. Максимальний розмір повідомлення у стандарті GSM — 140 байт (1120 біт). Таким чином, при використанні 7-бітного кодування (латинський алфавіт і цифри) можна відправляти повідомлення довжиною до 160 символів. При використанні 8-бітового кодування (німецька, французька мова) можна надсилати повідомлення довжиною до 140 символів. Для підтримки інших національних алфавітів (китайської, арабської, російської та ін) використовується 2-байтове (16-бітове) кодування UTF-16. Таким чином, SMS, написане кирилицею, не може перевищувати 70 знаків.

У стандарті також передбачена можливість надсилати сегментовані повідомлення. У таких повідомленнях в заголовку даних користувача (UDH) міститься інформація про номер сегмента повідомлення і загальну кількість сегментів. Цю можливість підтримують не всі телефони, а ті, які підтримують часто накладають обмеження на кількість сегментів у повідомленні (3 або 5). Телефон, який не підтримує сегментування, відображає кожен сегмент як окреме повідомлення. Як правило, кожен сегмент тарифікується як окреме повідомлення.

У Росії та Україні деякі абоненти стільникових мереж воліють писати SMS рідною мовою, використовуючи латинські літери (див.: трансліт), що спочатку було обумовлено відсутністю підтримки кирилиці телефонними апаратами. А з широким розповсюдженням русифікованих телефонів — звичкою, а також тим, що на латиниці можна писати довші SMS (160 замість 70 символів на кирилиці) за ті самі гроші. Наприклад:  Ura! Ya napisal pro SMS у Wikipediu.

В англомовних країнах для економії символів у SMS часто використовують абревіатури, пропуски голосних, а також позначають слова та склади схожими за звучанням цифрами та літерами. Наприклад, «C u l8r» з успіхом замінює «See you later».

За даними Асоціації GSM, перше повідомлення SMS було відправлено з персонального комп'ютера на телефон Vodafone у Великій Британії у грудні 1992 року.

Структура SMS

Структура Довжина
тип повідомлення 1 байт
тимчасова позначка SMS-центру 7 байт
адреса джерела повідомлення 12 байт
ідентифікатор протоколу 1 байт
схема кодування даних 1 байт
довжина області користувача даних 1 байт
текст повідомлення 140 байт
всього 163 байт

Тарифікація

В Україні

В Україні, як правило, оплачується відправка SMS (на початок 2010 року у операторів вартість у більшості тарифів становить 25-35 коп.), вхідні SMS безкоштовні. Вартість надсилання та отримання SMS у роумінгу залежить від роумінгової угоди та може змінюватись в залежності від мережі перебування абонента. В останні роки майже всі українські оператори мобільного зв'язку запровадили різну вартість відправки SMS: усередині домашнього регіону та на всі внутрішньомережеві країни, за межі домашнього регіону всередині країни, за кордон.

Надсилання повідомлень через офіційні сайти стільникових операторів, як правило, безкоштовне.

SMS та мобільні телефони

Більшість сучасних мобільних телефонів усіх стандартів дозволяють використовувати SMS у повному обсязі.

Для того, щоб телефон міг надсилати SMS, необхідно вказати номер SMS-центру (SMSC) оператора мобільного зв'язку. У переважній більшості випадків цей номер вже записаний на SIM-карті і налаштовувати його вручну не потрібно.

Вхідні SMS зберігаються у списку вхідних повідомлень, де їх можна переглянути. Деякі моделі телефонів зберігають цей список на SIM-карті, і тому мають обмеження на кількість повідомлень, що зберігаються (кілька десятків). Сучасні моделі зберігають список повідомлень у пам'яті телефону, а кількість повідомлень обмежена лише розміром пам'яті телефону. Надіслані повідомлення зберігаються у списку надісланих повідомлень, також існують окремі списки для ненадісланих повідомлень та для чернеток.

У смартфонах та комунікаторах SMS іноді зберігаються у спільній поштовій скриньці, там же, де повідомлення електронної пошти та MMS.

Для набору SMS на мобільному телефоні зазвичай використовується цифрова клавіатура телефону. Набір здійснюється або шляхом послідовних натискань для вибору потрібної літери, або за допомогою будь-якої системи предикативного набору, типу T9 або iTAP. Деякі моделі телефонів мають алфавітно-цифрову клавіатуру, що значно полегшує набір. У смартфонах та комунікаторах також може використовуватись екранна клавіатура.

SMS та службові програми SIM-карт

SMS також використовуються в програмах STK, наприклад, у SIM-меню. Такі повідомлення приймаються та надсилаються непомітно для користувача та не потрапляють до загального списку прийнятих та надісланих повідомлень.

SMS та міські телефони

Деякі оператори зв'язку надають абонентам послугу SMS для звичайних міських телефонів. Ця послуга дозволяє з телефону відправляти/приймати SMS на фіксовані та мобільні телефони.

Для надсилання/приймання SMS потрібен телефон, який підтримує функцію SMS.

У Московському регіоні послугу SMS для міських телефонів надає МГТС.

Застосування

  • SMS-розсилки
  • Розсилки SMS з курсом валют, погодою та т. п.
  • Послуга «мобільний банк». З її допомогою банки сповіщають власників кредитних карток про списані кошти.
  • Оповідання про знижки, розпродажі, акції
  • Перевірка мобільного номера при реєстрації на деяких онлайн ресурсах
  • Інтеграція SMS розсилок в інтернет-магазини.
  • Змішинг

За рахунок SMS-розсилки багато шахраїв виманюють у користувачів стільникового зв'язку гроші або важливу конфіденційну інформацію. Дана область шахрайства називається смішинг (англ.  SMiShing — від «SMS» і «фішинг»).

Мобільний маркетинг

Наразі особливу популярність набуває мобільний маркетинг, представлений на ринку компаніями, які здійснюють розсилки SMS за попередньою згодою з одержувачами. Наприклад, фірма хоче проінформувати своїх клієнтів про новинки, акції або знижки, які вона надає. Ідеальним каналом для такої взаємодії стає SMS.

Розсилання таких повідомлень без попередньої згоди одержувача заборонено в багатьох країнах, наприклад, на території Росії, — згідно зі ст. 18 Федерального Закону про рекламу, України, mdash; згідно Статті 363-1 (Розділ XVI, Кримінального Кодексу України). Тому маркетингові компанії пропонують безкоштовні послуги замість згоди отримувати рекламу за допомогою SMS.

Також окремим напрямком мобільного маркетингу є робота з короткими номерами. Мета використання коротких номерів — прибуток від вхідних SMS, при цьому більшу частину вартості забирає собі оператор стільникового зв'язку, який надає цей номер, а близько 45% отримує організатор акції.

Застосовуються також федеральні номери для отримання SMS. Цей вид сервісу зазвичай організовується за відсутності фінансової зацікавленості (отримання думки про товар, «скаржна книга», підписка на новини та т. д.).

Компанії-посередники для зручності корпоративних клієнтів розробляють спецційні портали, через які зручно організовувати SMS-інформування та роботу з короткими/федеральними номерами.

Ці портали дозволяють:

  • в імені відправника вказувати назву компанії
  • надсилати SMS, WAP, push та MMS необмеженій кількості абонентів стільникового зв'язку.
  • додавати контакти вручну або у вигляді файлів формату Excel
  • об'єднувати та сортувати телефони клієнтів у групи та підгрупи
  • створювати шаблонні повідомлення
  • відслідковувати статистику та статус надісланих повідомлень у режимі онлайн
  • призначати графік надсилання повідомлень клієнтам (у певний день та годину)
  • здійснювати розсилку по всій базі даних як одним повідомленням для всіх, так і індивідуальним повідомленням кожному клієнту.
  • Правомірність масового розсилання SMS-повідомлень операторами зв'язку без підписки абонента наприкінці травня 2009 року підтвердив Вищий арбітражний суд Росії.

Premium-SMS

Існує окремо тарифікований тип SMS, який використовується для отримання будь-яких платних послуг. Повідомлення при цьому відправляється на один із спеціальних коротких номерів, і, як правило, містить дані, необхідні для отримання послуги (код послуги, додаткову інформацію). Повідомлення оплачується за спеціальним тарифом при відправленні (зазвичай істотно дорожче вартості стандартного SMS, оскільки у вартість включено вартість самої послуги). Після надсилання та списання коштів з особового рахунку абонент зазвичай отримує доступ до послуги, наприклад, у вигляді SMS з посиланням на WAP-сторінку з мелодією, картинкою або грою.

Premium-SMS зараз є найбільш поширеним типом оплати у різних сервісах мобільної комерції, наприклад, при продажу мобільного контенту. Іноді Premium-SMS використовуються і для сервісів, що не мають прямого відношення до мобільного зв'язку, наприклад, для оплати в Інтернет-ресурсах, для різних голосувань і т.д.

Через простоту переказу грошей шляхом платних SMS цей шлях часто використовується різними шахраями, звичайно, поряд із законним продажем мелодій, картинок тощо.

Проте, існують шахрайські схеми з «викачування» грошей з телефону навіть шляхом вхідних SMS. При цьому контент-провайдери та стільникові оператори заявляють, що вони нібито ні до чого. Також шахраї тепер використовують так звані «службові» повідомлення, в яких говориться, що абоненту надійшов музичний подарунок і щоб його прослухати, необхідно пройти за посиланням. Після чого абонент списує значну суму грошей.

Безкоштовне відправлення SMS через Інтернет

В даний час можливо анонімно та безкоштовно надсилати повідомлення через офіційні сайти операторів стільникового зв'язку. Є також безліч сайтів-сервісів, на яких користувачеві потрібно ввести лише номер мобільного телефону, а програма сама перенаправить відвідувача на сайт потрібного оператора.

Источник: Википедия

Все публикации